Prompta klokt
Kom igång och prompta
Förkortningen RUM (Roll, Uppgift, Mottagare) är en bra startpunkt att utgå ifrån för att skapa pedagogiska prompts, men det finns fler aspekter att beakta för att utveckla ditt promptande. Genom att komplettera RUM med S (Specifika detaljer) och T (Tankegång) kan du skapa effektiva prompts som hjälper dig att utnyttja kraften i stora språkmodeller på ett pedagogiskt och meningsfullt sätt.
R = Roll 🟢 Välj vilken roll chattboten ska ha (t.ex. lärare eller språkexpert) för att forma hur den svarar. Om du vill att den ska ge exempelvis mattetips kan du be den agera som en mattelärare, vilket skapar en mer fokuserad respons.
U = Uppgift 🔵 Beskriv utförligt vad chattboten ska göra, som att förklara ett begrepp, lösa en uppgift eller föreslå lektionsidéer. Ju tydligare du är, desto mer träffsäkert blir svaret. Du kan till exempel säga: ”Ge mig fem konkreta förslag på hur jag kan introducera geometri för en tredjeklass.”
M = Mottagare/ Målgrupp 🟠 Ange vem svaret riktar sig till, till exempel lågstadieelever, högstadieelever, eller andra lärare. Då anpassar chattboten språk och komplexitetsnivå. Om du vill fokusera på elever med begränsade förkunskaper i ämnet kan du be om förenklade exempel.
S = Specifika detaljer 🟣 Ge mer kontext och exempel på vad du vill ha. Om du vill att chattboten ska skriva en kort faktatext, specificera antal ord, att du vill ha en punktlista eller tabell. Ju fler detaljer du ger, desto mer anpassat blir resultatet. Du kan ladda upp ett dokument och be verktyget ta inspiration av det uppladdade materialet. Anpassa för elever med till exempel lässvårigheter. Förklara elevens behov i prompten.
T = Tankegång 🟡 Be chattboten "Tänka högt" dvs förklara hur den tänker. Då får du en inblick i dess resonemang och kan se vilka steg den tar för att besvara din prompt. Du kan be chattboten redovisa sina källor och koppla innehållet till det centrala innehållet i läroplanen. Se upp för hallucinationer! Hittar den inte en källa så hittar den gärna på en.
Viktigt!
Tänk på att :
Alltid vara källkritisk till material som är genererat av AI.
Lämna aldrig ut känsliga uppgifter till ett AI-verktyg.
Texter genrerade av AI kan vara förenklade och kanske är innehållet inte tillräckligt utmanande för dina elever.
Kopiera aldrig en AI-genererad text rakt av och lämna till dina elever utan att ha läst igenom den. Du har ett professionellt ansvar att granska texten och anpassa den till din elevgrupp.
Tänk igenom de didaktiska frågorna: Hur, varför och till vad bör du använda AI i undervisningen? Frågor som kräver eftertanke och har stor påverka både på pedagogik och elevernas lärande.