Utveckla ditt promptande
Utveckla ditt promptande med RUMST: Mer än bara RUM
Förkortningen RUM (Roll, Uppgift, Mottagare) är en bra startpunkt för att skapa pedagogiska prompts, men det finns fler aspekter att beakta för att utveckla ditt promptande. Genom att komplettera RUM med S (Specifika detaljer) och T (Tankegång) kan du skapa effektiva prompts som hjälper dig att utnyttja kraften i stora språkmodeller på ett pedagogiskt och meningsfullt sätt.
Se exempel på hur jag använt RUMST för att ge respons på en elevtext.
RUMST: En modell för pedagogiska prompts
R = Ge chatboten en Roll: Ange vilken roll chatboten ska anta, till exempel som lärare, coach, eller språkexpert. Detta hjälper modellen att anpassa sin röst och sitt perspektiv i svaret.
U = Ge chatboten en Uppgift: Beskriv tydligt vad du vill att chatboten ska göra, som att förklara ett koncept, lösa ett problem, eller skapa en aktivitet. En klar uppgift ger modellen riktning.
M = Specificera Mottagaren: Identifiera vem svaret är till för, som lågstadieelever, gymnasieelever, eller pedagoger. Detta påverkar språk och komplexitetsnivå i chatbotens svar.
S = Ge Specifika detaljer
För att ge chatboten en tydligare riktning och mer kontext, kan du inkludera specifika detaljer. Tänk på följande aspekter:
Ge tydlig kontext: Precis som när du introducerar ett nytt område för dina elever och ger bakgrundsinformation, behöver modellen tillräckligt med kontext för att förstå uppgiften. Detta kan innebära att definiera viktiga termer, ge exempel eller tillhandahålla ett helt textavsnitt som bakgrund.
Exempel: "Förklara fotosyntesen som om du talar till en grupp femteklassare som har en grundläggande förståelse för växter men aldrig hört om fotosyntesen tidigare. Använd enkla termer och jämför med något de kan relatera till, som hur människor andas."
Specificera format och längd: Ange tydligt vilket format du förväntar dig i svaret (t.ex. punktlista, essä, dikt, faktatext) och önskad längd (antal ord, meningar, stycken). Detta hjälper chatboten att leverera ett svar som möter dina exakta behov.
Exempel: "Skriv en kort faktatext på cirka 150 ord om fotosyntesen och strukturera texten som en punktlista med fyra huvudpunkter."
T = Be chatboten förklara sin Tankegång
Att uppmana modellen att förklara sin tankeprocess ger insikt i dess resonemang, vilket kan hjälpa dig att bättre förstå svaren. Det här steget är särskilt användbart i pedagogiska sammanhang där kritiskt tänkande är viktigt.
Förklara tankeprocessen: Be modellen beskriva hur den kom fram till sitt svar. Precis som elever behöver tid att bearbeta information, kan modellen generera mer genomtänkta svar om den får reflektera över sina beslut.
Exempel: "Beskriv hur du resonerade för att komma fram till dina svar, och förklara särskilt varför varje steg är viktigt för att förstå fotosyntesen."
Genom att använda RUMST kan du skapa strukturerade prompts som är specifika, tydliga och reflekterande. Denna modell hjälper dig att utforma frågor och uppgifter som inte bara ger informativa svar, utan också uppmuntrar till kritiskt tänkande och lärande – både hos chatboten och dina elever.